Nytt år innebär nya eller ändrade lagar och regler inom lön och HR att förhålla sig. För dig som ansvarar för anställda eller att lämna uppgifter till personal- eller löneansvariga, finns det viktiga nyheter att känna till.
Det är inte bara viktigt att sätta sig in i nyheterna, utan arbetsgivare och/eller chefer måste vara införstådda i hur förändringarna påverkar just deras interna policys, rutiner och beslut.
Nedan är en sammanställning av det som är nytt och beslutat att träda i kraft under första halvåret av 2025.
Regler som gäller från 1 januari 2025
- Ny rapportering i arbetsgivardeklarationen
Arbetsgivardeklaration ska innehålla uppgift om anställdas frånvaro som kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning. Detta är för att underlätta för Försäkringskassans kontroller.
- Regelverket kring EU-blåkort anpassas för att omfatta fler
Lönetröskeln för EU-blåkort sänks och tillämpningsområdet utvidgas. Det innebär att fler medborgare i länder utanför EU som får en högkvalificerad anställning i Sverige också omfattas.
- Uttag av tjänstepension blir flexiblare
Det blir möjligt att göra uppehåll i påbörjad utbetalning av tjänstepension under de första fem åren. Det ska även bli möjligt att förlänga utbetalningstiden under de första utbetalningsåren.
- Bidraget till arbetsgivare för rehabiliteringsstöd fördubblas
Beloppet som kan betalas ut till en arbetsgivare, per arbetstagare och år, går från att vara 10 000 kr till 20 000 kr.
- Växa-stödet utvidgas
Växa-stödet är en nedsättning av arbetsgivaravgifterna som utvidgas till att omfatta upp till två anställda, samt att beloppsgränsen för hur stor ersättning som omfattas av nedsättningen höjs från 25 000 till 35 000 kr per månad.
- Nytt avtal mellan Sverige och Danmark om gränsarbete
Avtalet förenklar reglerna kring gränsarbete och ger mer flexibilitet för både anställda och arbetsgivare. En förändring är att kravet på att minst 50% av arbetet utförs i den normala arbetsstaten nu bedöms mot en tolvmånadersperiod (tidigare var det 3 månader). Även offentligt anställda inkluderas numera i regelverket. Avtalet innebär större frihet för gränsöverskridande arbete och regeländringarna gör det enklare att hantera skatte- och socialförsäkringsfrågor korrekt.
- Sänkt ersättningsnivå för expertskatt
Beloppsregeln för månadslönen sänks från 2 x prisbasbeloppet till 1,5 x prisbasbeloppet, vilket medför att fler kan kvalificeras för expertskatt.
- Förstärkning av det ordinarie jobbskatteavdraget och det förhöjda grundavdraget samt slopad avtrappning vid högre inkomstnivåer.
- Begränsning av möjligheten att använda föräldrapenning på arbetsfri tid
För att få föräldrapenning på grundnivå och lägstanivå på arbetsfri tid ska föräldern ta ut föräldrapenning på motsvarande eller högre förmånsnivå och ersättningsnivå i direkt anslutning till den arbetsfria tiden. Detta gäller dock endast för perioder av arbetsfri tid om högst fyra dagar.
Belopp och förmåner som gäller från 1 januari 2025
- Prisbasbeloppet höjs med 1 500 kr till 58 800 kr och det förhöjda prisbasbeloppet höjs även det med 1 500 kr till 60 000 kr. Det påverkar bland annat skatter, bilförmånsberäkning, beräkning av kostförmån, studiemedel, tjänstepension samt föräldra- och sjukpenning.
- Inkomstbasbeloppet höjs med 4 400 kr till 80 600 kr. Inkomstbasbeloppet styr hur stor inkomst som försäkras i det allmänna ålderspensionssystemet.
- Statslåneräntan sänktes den 30 november 2024 med 0,66 procentenheter till 1,96 procent. Räntan påverkar beräkning av förmånsvärde för bilförmån och ränteförmån för 2025.
- Den högsta skattefria årsinkomsten för ungdomar höjs med 635 kronor och är 24 873 kronor under 2025.
- Beloppen för kostförmåner höjs en aning till 305 kr/dag (helt fri kost med minst tre måltider), 122kr/dag för fri lunch eller middag och 61 kr/dag för fri frukost.
- Fri eller subventionerad bostad är en skattepliktig förmån. Du som arbetsgivare ska använda ett schablonvärde för värdering av förmån i arbetsgivardeklaration och Skatteverket har fastställt schablonvärdena för beskattning under 2025. Exempelvis är schablonvärde per kvadratmeter och månad 138 kr för Stor-Stockholm, 124 kr för Stor-Göteborgs och 134 kr för Stor-Malmö.
- Schablonbeloppen för traktamente förändras. Traktamenten för ökade levnadskostnader i utlandet vid tjänsteresa, tillfälligt arbete och dubbel bosättning bör anpassas efter Skatteverkets allmänna råd för inkomståret.
- Cykelförmån – för värdering av förmånen tar man hänsyn till statslåneräntan vid utgången av november, året före inkomståret. Därmed måste även cykelförmånen omräknas för det nya året.
- Bilförmån - i och med det nya prisbasbeloppet måste bilförmånsvärdet omräknas.
Övriga förändringar under första delen av 2025
- Från den 1 april 2025 gäller en begränsning av möjlighet att använda föräldrapenning när föräldern förvärvsarbetar
- Majoriteten av alla kollektivavtalen omförhandlas och de nya kollektivavtalen ska börja gälla när de nuvarande löper ut, vilket är under våren 2025.
Det är många förändringar som redan har eller väntas träda i kraft i år. Lagändringar, nya värden och ett nytt kollektivavtal medför ofta att anpassning av processer och system är aktuella.
Som nämnt är det mycket att hålla koll på. Med Azets som lönepartner hjälper vi er att bevaka förändringar och ser till att det som påverkar vår tjänst anpassas enligt det som är nytt.
Vi är experter inom löneadministration, HR och redovisning. Tveka inte att kontakta oss om ni behöver ytterligare hjälp eller rådgivning.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.