Lagändringar inom lön och HR som gäller från 1 juli 2024

Lön & HR | 06.08.2024

av Katarzyna Kaniecka

Would you like to read the article in English? Click here

I takt med att omvärlden förändras anpassas även lagar och regler. Som arbetsgivare är det viktigt att hålla koll på dessa förändringar så att ni uppfyller gällande krav. I denna artikel påminner vi om de viktigaste lagändringar som trädde i kraft den 1 juli 2024 samt andra aktuella ämnen som berör lön och HR. 

  

Lagändringar som gäller från och med 1 juli 2024 

  • Ersättning för höga sjuklönekostnader är upphört sen slutet av juni 2024. Under knappt tio år har det funnits stöd till svenska företagare som i vissa fall har kunnat få ersättning för höga sjuklönekostnader. Ersättningen har hanterats automatisk av Försäkringskassan utifrån uppgifter som redovisats i arbetsgivardeklarationen. Läs här för mer information:  

Ersättning för höga sjuklönekostnader fasas ut

 

  • Moderniseringen av föräldraledighetslagen innebär att föräldrar kan överlåta föräldrapenningdagar till andra personer under förutsättning att de omfattas av svenska försäkringssystemet. Man kan överlåta upp till 45 dagar per barn till någon annan och vid ensam vårdnad upp till 90 dagar. Personer som tar emot dagar har rätt till ledighet från sitt arbete under samma premisser som föräldrar har sedan tidigare.  Antal dubbeldagar – dvs dagar där båda föräldrar kan ta ut föräldrapenning för ett och samma barn samtidigt, utökas från 30 till 60 och man har möjlighet att nyttja dessa tills barnet är 15 månader gammal jämfört med tidigare 12 månader. För mer information, ta del av vår tidigare artikel: 

Nya regler för föräldraledighet

  

  • Möjlighet för digital arkivering av räkenskapsmaterial. En efterlängtad modernisering av bokföringslagen innebär i korthet att pappersmaterial kan förstöras om det överförts till digital media på ett betryggande sätt och uppfyller andra gällande krav. Det får inte finnas någon risk att räkenskapsinformationen förändras eller försvinner. Även om lagen träder i kraft vid halvårsskifte kan det vara bra att invänta Bokföringsnämndens vägledning kring denna lag som kommer under hösten.  

För mer information kring ämne ta del av vår tidigare artikel: 

Papperskvitton ett minne blott - så digitaliserar ni era kvitton

  

Andra aktuella ämne som rör lön och HR: 

  • Regeringen har presenterat en omfattande utredning kring hur EUs lönetransparensdirektiv ska tillämpas i Sverige.  Direktivet ska tillämpas senast juni 2026. I utredningen presenteras en rad lagändringar i diskrimineringslagen och lönekartläggningen blir stommen i insynsreglerna. Redan idag finns det krav på att alla bolag ska genomföra lönekartläggning och det kan vara bra att se över hur man idag jobbar med att genomföra den för att vara förberedd på anpassningar när nya lagen träder i kraft. Mer information om lönekartläggning hittar du här: Lönekartläggning - överblick över organisationens lönestruktur
  • Förra året publicerade Skatteverket ett ställningstagande gällande krav på moms vid vissa löneavdrag. I maj kom en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen som slår fast att när en arbetsgivare förser sina anställda med förmånscyklar mot att de avstår en del av sin bruttolön, blir de föremål för mervärdesskatt. I vanliga fall ska momsen beräknas på bruttolöneavdraget. I de fall man sänker bruttoavdraget med hänsyn till lägre sociala avgifter, ska momsen istället beräknas på marknadsvärdet av förmånen. Vi förklarar i vilka situationer det är aktuellt att hantera moms vid löneavdrag här: Ställningstagande om moms på löneavdrag
  • SCB är en myndighet som ställer en rad rapporteringskrav på svenska arbetsgivare. Även där har det skett en rad förändringar under 2024: i januari ersattes Konjunkturstatisik över sjuklöner (KSju) med Sjukfrånvarostatistiken (SuS). Kortperiodiska sysselsättningstatistik – datan är också ersatt och kommer presenteras i en ny statistik, Anställningar (ANST). Denna information hämtas direkt från Arbetsgivardeklaration på Individnivå (AGI) via Skatteverket samt i den nya Sjukfrånvaro-statistiken (SuS).

  

Azets hjälper dig! 

Tillvaron för svenska arbetsgivare är komplex och kräver gedigen kompetens inom lön och HR. Många företag väljer att outsourca lönehantering för att vara trygga i att bolaget lever upp till gällande lagar och regler.

Med Azets som lönepartner, får ni tillgång till expertkompetenser och professionella, ofta auktoriserade, löneexperter som säkerställer att gällande regelverk tillämpas och rådger er kring frågor inom lön och HR.

Kontakta oss här

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Katarzyna Kaniecka

Katarzyna arbetar som Business Process Improvement Manager på Azets