Would you like to read the article in English? Click here
Flexpension är ett begrepp som finns inom några kollektivavtalade tjänstepensioner. Flexpension, eller delpension som det också kan benämnas, innebär att en anställd kan gå ner i tid och istället jobba längre. Detta innebär att en anställd har större valmöjlighet att själv bestämma hur pensionen ska vara utformad.
Flexpension är en nygammal pensionsförmån. Inom den statliga sfären har den funnits sedan 2003. I det privata infördes den i de flesta avtal 2013 och senare. Då den ännu är så ung i sin utformning så har denna typ av pension ännu inte betalats ut, men om ca 20 - 30 år kan flexpension få stor betydelse för den anställde, då det kapital som samlas in inom ramen för avtalet kan ge en avkastning utan att behöva röra det ordinarie pensionskapitalet.
Vad innebär flexpension?
Flexpension kan se något olika ut till sin utformning beroende på vilket kollektivavtal man tillhör, men gemensamt för alla är att den består av två olika delar. Den ena innebär att arbetsgivaren betalar in en extra premie till tjänstepensionen. Den andra delen är att den anställde går ner i tid - som en deltidspension.
Vid ett uttag av en fullt intjänad flexpension, drabbas inte den ordinarie tjänstepensionen. Att gå ner i tid och att jobba med lägre tjänstgöringsgrad innebär dock att man istället tjänar in mindre till sin allmänna pension.
Väljer man att ta ut flexpension är det heller ingen rättighet att få återgå till sin tidigare tjänstgöringsgrad om inte arbetsgivaren och arbetstagaren är överens om detta.
Det är alltså inget ensidigt beslut som den anställde själv kan ställa krav om.
Vilka får ta flexpension?
Det är ingen rättighet att få ta flexpension. Om det medför betydliga störningar för verksamheten kan arbetsgivaren neka detta. Om det går så långt som till lokala och senare centrala förhandlingar och man där inte kan komma överens, så är det arbetsgivarens beslut som gäller.
Flexpension är alltså en förmån i vissa kollektivavtal. De avtal där flexpension ingår är:
- Tjänstemannaavtal - ITP1 och ITP2
- Statliga avtalet - PA16 avdelning 1 och 2
- Kommunala och Regioners avtal - AKAP-KR, AKAP-KL, KAP-KL
- SAF-LO
I avtalsrörelsen 2023 är en utbyggnad av flexpensionen en fråga som drivs av arbetstagarorganisationerna. Detta i syfte att ytterligare förenkla för arbetstagaren att trappa ner på ett bra sätt i slutet av arbetslivet.
Har du en anställd som vill ta ut flexpension?
Tänk på att skriva ett avtal tillsammans som ska innehålla:
- Från och med vilket datum som den anställde går ner i tid
- Lön utifrån den nya tjänstgöringsgraden
- Vilken tjänstgöringsgrad som ska vara gällande
- Att man är införstådd med att den nya tjänstgöringsgraden är bestående
Kontakta Azets
Vill du ha hjälp kring frågan flexpension? Tveka inte att ta kontakt med oss på Azets så hjälper vi dig.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.