Would you like to read the article in English? Click here
De allra flesta kollektivavtalen på den svenska arbetsmarknaden löper ut någon gång mellan mars och maj i år. Därmed är avtalsrörelsen i full gång och parterna i respektive bransch förhandlar om vilka villkor och löner som ska gälla för den kommande avtalsperioden. Det är ingen överraskning att samtalen och tankegångarna präglas av inflationen och oron för hur den drabbar såväl arbetsgivare som arbetstagare både idag och på sikt.
Avtalsrörelsen har redan vid växlingen av parternas krav blivit historisk. Fackens krav om löneökning på 4,4 procent är historiskt hög och arbetsgivarna har för första gången i Industriavtalets historia lämnat ett konkret lönebud (2 procent samt ett engångsbelopp på 3 000 kronor för heltidsarbetande). Det dessa parter verkar eniga om redan nu är hur länge det nya avtalet ska gälla (1 år) men för andra delar såsom låglönesatsning och individgarantin väntas intensiva förhandlingar. Industriavtalet är först ut och det som parterna inom industrin slutligen enas om utgör därefter “märket”, det vill säga den norm som resterande branscher brukar följa.
Vad måste arbetsgivare vara uppmärksam på?
Då lönekostnaden ofta är ett företags största utgift är det en god idé att vara uppmärksam på information från arbetsgivarorganisationen (som oftast är den part som representerar er arbetsgivare i avtalsförhandlingarna), allra helst när kollektivavtalet väl är undertecknat och klart.
En arbetsgivare som inte är ansluten till ett kollektivavtal kan ändå vara tvungen att genomföra en lönerevision eller till och med följa ett kollektivavtal. Detta är beroende på hur anställningsavtalet mellan arbetsgivaren och den anställde är formulerat. Har ni inte säkerställt vilka förutsättningarna är hos just er så är det hög tid att påbörja en sådan process.
Viktigt att hålla sig uppdaterad
Förhandlingarna är som sagt i full gång, och oavsett vilka ändringarna slutligen blir är det du som arbetsgivare skyldig att uppfylla din del av avtalet. Det är viktigt för att undvika framtida bekymmer med felaktiga löner. Om det blir fel blir det ofta aktuellt med antingen utbetalningar till, eller återbetalningar från, anställda som har fått fel lön. Det är sällan en rolig överraskning när en rättelse måste göras, allra helst för den som ska betala. Att bryta mot sitt kollektivavtal kan även leda till förhandling med fackförbund, rättsliga tvister, missnöjd personal och inte minst ett skadat varumärke.
Vad måste arbetsgivaren göra?
Så hur kan du som arbetsgivare vara säker på att inte missa någon förändring i det nya kollektivavtalet? Förutom att vara uppmärksam på den information du får från er representant i avtalsförhandlingarna så är det viktigt att se till att all ny information gällande kollektivavtalet delas med ansvariga för både er lönehantering och för er personal. Om ni har anlitat en lönepartner behöver ni även dela informationen med dem.
Som kund till Azets har du möjlighet att låta oss hjälpa er med att tolka nyheterna i ert nya kollektivavtal och om dessa ändringar har någon påverkan på hur lönerna ska beräknas eller om löneprocessen i övrigt behöver anpassas efter det nya regelverket.
Vi har även möjlighet att erbjuda rådgivning inom de delar i kollektivavtalen som avser HR-området såsom förändringar inom anställningsvillkor men också förändringar som rör pension.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.