Redovisning av kontrolluppgifter
Idag redovisar arbetsgivare kontrolluppgifter en gång om året som en klumpsumma. Riksdagen har beslutat att arbetsgivare istället ska redovisa utbetalda löner och avdragen skatt månadsvis på individnivå till Skatteverket. Lagändringen görs främst för att undvika olaglig rapportering av skatt.
Lagändringen inför stegvis, den 1 juli 2018 respektive 1 januari 2019.
Anmälan av verklig huvudman
En verklig huvudman är den som ytterst äger/kontrollerar ett företag. Riksdagen har beslutat att alla företag och föreningar verksamma i Sverige måste anmäla verklig huvudman till Bolagsverket före 1 februari 2018. Nya företag måste registrera verklig huvudman inom 4 veckor. Registreringen görs av behörig företrädare för företaget eller ett ombud. Alla med en svensk e-legitimation kan logga in på bolagsverket.se och registrera verklig huvudman där.
Inkomstbasbeloppet höjs
2018 års inkomstbelopp är fastställt till 62.500 kr vilket är en höjning med 1.000 kr från 2017. Ändringen innebär att anställda som löneväxlar bör ha kvar 42.031 kr i bruttolön efter bruttolöneavdraget. Hamnar lönen under denna gräns så kommer pensionen och den sjukpenninggrundande inkomsten att påverkas.
Prisbasbeloppet höjs
Den 7 september i år beslutade regeringen att prisbasbeloppet för 2018 är 45.500 kr, vilket innebär en höjning med 700 kr sedan 2017. Det förhöjda prisbasbeloppet blir 46.500 kr, en höjning med 800 kr från i år.
Växa-stöd: Minskade kostnader för första medarbetaren
Regeringen föreslår att fler företag ska få nedsatta arbetsgivaravgifter när de anställer sin första medarbetare. Detta skulle innebära att sänkta avgifter också skulle gälla:
Aktiebolag som inte har någon anställd eller en anställd som är delägare eller närstående
Handelsbolag som inte har någon anställd med högst två delägare
Förslaget är med i budgetpropositionen för 2018.
Förändrade regler för förmånsbilar
För bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som har registrerats i vägtrafikregistret 1 juli 2018 eller senare gäller nya regler vid beräkning av bilens förmånsvärde. Fordonsskatt ingår inte längre i prisbasbeloppet, utan läggs till som en post vid beräkning av förmånsvärdet. Det är den enskilda bilens faktiska fordonsskatt som ska användas.
Förändrade regler för trängselskatt
Trängselskatt samt väg-,bro och färjeavgifter som är relaterade till privat körning med förmånsbil som betalas av arbetsgivaren kommer att bli en skattepliktig förmån. Arbetsgivaren ska varje månad beräkna och redovisa förmånen för varje anställd. Två månader efter då en privat resa skett, blir förmånen skattepliktig.
Förändringarna träder i kraft den 1 januari 2018.
Digital inlämning av årsredovisningar
Bolagsverket har i uppgift att ta fram en tjänst för digital inlämning av årsredovisningar. Tjänsten kommer initialt kunna användas av aktiebolag som tillämpar K2. Taxonomier har upprättats gällande årsredovisning, revisionsberättelse och fastställelseintyg för aktiebolag.
I mars 2018 ska tjänsten vara i drift.
Genomsnittspriser för lunch i Sverige
Skatteverket har tagit fram föreskrifter till inkomstskattelagen att genomsnittspriset i Sverige för en normal lunch ska vara 94,87 kr. Detta medför att förmånsvärden för fri kost beräknas enligt följande:
En fri måltid om dagen – lunch eller middag 94 kr; frukost 47 kr.
Helt fri kost (minst 3 måltider) – 235 kr
Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 januari 2018 och tillämpas för beskattningsåret 2018.
Skattereduktion för fackföreningsavgift
Det är föreslaget att skattereduktion ska återinföras på fackföreningsavgifter. Detta innebär en skattereduktion med 25 procent av den totala årsavgiften som en medlem har betalat till en arbetstagarorganisation. Årsavgiften måste uppgå till minst 400 kr.
Skattereduktionen medför även att det införs en skyldighet för arbetsorganisationer att lämna kontrolluppgift om skattereduktion för fackföreningsavgift. Slutligen föreslås också en uppgiftsskyldighet i inkomstdeklarationen ifall medlemsavgiften betalas till en utländsk arbetstagarorganisation.
Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.
Skattelättnader för personaloptioner
Förslaget om skattelättnader för personaloptioner innebär att de anställda som har personaloptioner inte behöver förmånsbeskattas. Arbetsgivaren betalar heller inte arbetsgivaravgifter för den anställde. Beskattning sker först när den aktie, som den anställde köpt genom att utnyttja personaloptionen, säljs. Den anställde får då skatta på inkomst av kapitalet.
Förslaget är med i budgetpropositionen för 2018.
Priser för bilar med tillverkningsår 2017
Skatteverkets har ändrat sina föreskrifter i (SKVFS 2016:22) om nybilspriser för bilar med tillverkningsår 2017 vid värdering av bilförmån. Dessa föreskrifter träder i kraft den 6 november 2017 och tillämpas vid beräkning av preliminär skatt och arbetsgivaravgifter m.m. fr.o.m. beskattningsåret 2017.
Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ
Skatteverket föreslår att man i vissa fall har rätt att ta ut skattetillägg vid rättelser av oriktiga uppgifter. Dock får skattetillägg inte tas ut ifall den som är ansvarig att lämna in uppgifter på eget initiativ har rättat uppgiften. Syftet med förslaget är att minska skattefusk och ändringarna sker i skatteförfarandelagen och skattebrottslagen.
Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.