Rapportera rätt - nya krav från myndigheter

Lön & HR | 21.08.2024

av Anna Aaltomaa Lindström

Would you like to read the article in English? Click here

När data blir alltmer digitaliserat, skapas förutsättningar att omvandla företags data till något mer värdeskapande och få ut värdefulla insikter. Inte minst i löneprocessen, där flera parter är angelägna om att ta del av viss information. I denna artikel pratar vi om några av de rapporteringskrav som löneprocessen omfattar.   

 

Rapporteringskrav till SCB 

Statistiska centralbyrån (SCB) är en statlig myndighet som är högst intresserad av information som hanteras i lönebearbetningen, exempelvis bonus och oregelbundna ersättningar, konjunkturstatistik, lönestrukturstatistik och sjukfrånvaro under sjuklöneperiod. Flera företag uppfyller kriterier som måste rapportera in olika statistik till SCB. Detta ska göras antingen månatligen, årligen eller till och med var fjärde år. 

 

Förändringar sker även i statistikens värld 

Det är inte alltid lätt med alla rapporteringskrav som arbetsgivare måste uppfylla. Det kan vara både svårförstådda instruktioner och begrepp men också utmaningar i att kunna prioritera att rapportera in allt enligt deadline. Allteftersom omvärlden ändras, uppdateras också rapporteringskraven. Det skapas nya förutsättningar och möjligheter med utveckling av olika tekniska lösningar, men också att det efterfrågas annan typ av data än vad som tidigare varit aktuellt och relevant. 

 

Nyheter inom SCB under 2024 

Bara senaste halvåret har det skett flera förändringar hos SCB och i deras rapporteringskrav. Bland annat är SCBs kortperiodiska sysselsättningsstatistik (KS) upphörd från och med april 2024. Istället har de infört en ny statistik, Anställningar (ANST), för vilket SCB kommer att nyttja information från Arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) via Skatteverket samt information i den nya Sjukfrånvarostatistiken (SuS). Sedan januari 2024 är Konjunkturstatistik över sjuklöner (KSju) upphörd och ersatt med Sjukfrånvarostatistiken (SuS). 

 

Rapporteringskraven är många 

Det är inte bara SCB som ställer rapporteringskrav. Som arbetsgivare är du skyldig till rapportering till en rad olika myndigheter. Några av de vanligaste rapporteringarna som vi på Azets hjälper andra företag med:   

  • Arbetsgivardeklaration på individnivå till Skatteverket  
  • Sjukrapportering till Försäkringskassan 
  • Utmätning på lön till Kronofogdemyndigheten  
  • Pensionsmedförande lön och anställningsändringar till pensionsförmedlare (vanligt är Collectum och Fora). 

 
För att förstå vilka rapporteringskrav som gäller för er, kan vi på Azets hjälpa er förstå vilka krav som gäller och eventuellt hjälpa till att ta fram informationen åt er. Vi kan också hjälpa till med att säkerställa att den rapporteras in komplett och i korrekt tid. Kontakta oss här så hjälper vi er!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Anna Aaltomaa Lindström

Anna har rollen Processägare Lön inom affärsområdet PAY på Azets. Anna säkerställer och driver utveckling inom interna rutiner och processer gällande våra lönekunder.