Would you like to read the article in English? Click here
Snart är det redan jul igen! Många svenska bolag firar den fina traditionen med att dela ut julklappar och bjuda sina medarbetare och kunder på julfester. Det finns dock flera regelverk att ha koll på för att det ska bli korrekt skattemässigt och inte slå tillbaka som förmånsbeskattning.
Julgåvor till anställda
För inkomståret 2024, har det skattefria beloppet för julgåvor till anställda höjts till 550kr, mervärdeskatt inkluderat. Kostnader som avser frakt och administration ingår inte i dessa 550kr. För att skattefriheten ska gälla ska julgåvan ges till alla eller en större grupp av anställda samt att gåvan inte är pengar. Om dessa kriterier inte uppfylls eller om gåvans värde överstiger det fastställda beloppet blir det skattepliktig förmån för den anställde för hela gåvans marknadsvärde.
Julfest eller jullunch för anställda kan vara en avdragsgill kostnad för bolaget om det är inom ramen för maximalt två personalfester per år. Bolaget har avdragsrätt för moms som avser måltider på max 300kr per person. Det är dock ingen avdragsrätt på själva måltidskostnaden. Kringkostnader (exempelvis på lokalhyra eller underhållning) på upp till 180 kr exklusive moms kan dras av. Alumni, praktikanter, pensionerade anställda och familjemedlemmar kan också vara med på festen med avdragsrätt.
Julgåvor till kunder
Relation med kunder är av stor betydelse för alla företag och många tar tillfället i akt att bjuda sina kunder på en jullunch eller skicka en julklapp. Skattemässigt är det bara enklare reklamgåvor vars värde inte överstiger 300 kronor exklusive moms som kan ges till kunder i samband med högtider och som ger avdragsrätt för bolaget. Gällande julluncher och julmiddagar behöver representationskraven om omedelbart samband uppfyllas. Det krävs tidsmässigt samband, personsamband och ortsamband för att en måltid med kunden under jultiden ska kunna klassas som representation.
Att skänka till välgörenhet
Allt fler arbetsgivare väljer bort julklappar till anställda och skänker istället pengar till ideella organisationer som hjälper de mest utsatta. I det fallet är det inte tal om förmån för anställda i och med att de inte har dispositionsrätt över gåvan. Varken kostnaden eller moms är avdragsgillt för bolaget.
Skulle den anställde däremot själv disponera över om de vill få en julgåva eller skänka pengar motsvarande det skattefria julgåvans värde, blir det en skattepliktig förmån för den anställde om denne väljer att skänka till välgörenhet. Detta för att det inte längre då räknas som en gåva utan som pengar. Om den anställde skänker pengar, får företag avdrag för kostnaden.
Behöver du hjälp att förstå regelverk kring gåvor och representation står vi på Azets redo och hjälpa dig!
Behöver du hjälp i avdragsdjungeln?
Det är inte helt enkelt att hålla koll på alla regelverk eller avdragsgilla kostnader. Behöver du hjälp att förstå regelverk kring gåvor och representation står vi på Azets redo och hjälpa dig!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.